основи аюрведи
Конституція Вата
Конституція Капха
Конституція Пітта
Вікріті versus пракріті
методи діагностики
Лікування і профілактика простудних захворювань
Стародавні мудреці говорили: «Ми є те - що ми їмо» тобто всі існуючі в природі продукти - це і є ліки. Необхідно тільки навчитися їх правильно використовувати. Саме так ставитися до їжі пропонує нам Аюрведа. Аюрведа - це частина Вед, стародавніх текстів, вік яких, на думку вчених, від 3 до 5 тисяч років. Слово Аюрведа перекладається з санскриту як - "аюр" - "життя" і "веда" - "знання". Виходить - "Знання про життя".
Один з багатьох принципів ведичного знання (на санскриті - "Деша - калу - патра") - "місце - час - обставина".Тобто ці знання, використані з правильним обліком, будуть "працювати" і приносити користь в незалежності від епохи і країни. Засновники різних медичних шкіл та закладів вміло пристосували Аюрведу до сучасних для них умовам: Авіценна - для арабського світу, Гіппократ - для Греції, П.Бадмаев в Бурятії, старовіри в Сибіру. Незважаючи на те, що вчення це прийшло з давньої Індії, при правильному підході воно не втрачає своєї актуальності і в Америці, і в Європі, і в Сибіру.
Основи Аюрведи - в цілісності людини і світу
Аюрведа - Більш давня медицина, ніж сучасна, вона перевірена не лише часом, але і більш авторитетна. Відмінності в методах і підходах аюрведической медицини і сучасної західної коротко можна охарактеризувати як наступне:
• Аюрведа припускає цілісність людини з навколишнім світом і цілісність самої людини - Його психіки і тіла- Всіх його органів і систем. Заради справедливості відзначимо, що люди віддають перевагу традиційній західної медицини, сьогодні теж заговорили про причини виникнення захворювань і про Холістичної підході до пацієнт.
Те ж саме можна сказати і про психосоматическом підході, який враховує вплив на фізичний стан людини його емоційний і його свідомість.
• Нарешті, один з основних принципів роботи аюрведического лікаря - індивідуальний підхід до пацієнта і облік його життєвих особливостей, що визначають харчування, способи і профілактику лікування захворювань.
Діагностичні методи аюрведической медицини більш прості. Наприклад, метод "п'яти дзеркал"
- по шкірних покривів,
- діагностика по пульсу,
- вушних раковин,
- по очах,
- за мовою.
Також для діагностики заводиться карта народження пацієнта. Одним з найважливіших умов здоров'я, Аюрведа вважає правильне харчування. Ведична кулінарія - це цілий розділ індивідуального підходу вирішення проблем здоров'я через організацію правильного харчування людини з урахуванням сезону року, віку людини, умов праці, добового ритму, кліматичних особливостей і д.р. У лікуванні використовуються природні засоби - мінерали, рослини, арома, фіто і дієтотерапія.
Основи аюрведи про причини захворювань
Згідно Аюрведе, причина і корінь більшості захворювань полягає в психоемоційної сфері людини. Емоційні проблеми - головна причина багатьох недуг тіла. Тому, перш ніж приступити до лікування тіла, треба вилікувати розум і емоції людини. Без такого правильного підходу хвороба буде постійно повертатися в тіло. Негативні емоції викликають порушення в нейроендокринної системі, яка регулює діяльність всього організму. Найбільш класичним прикладом є гіпертонія. Також такі як:
- хвороби печінки пов'язані з такою емоцією, як гнів,
- виразка шлунка - результат нервового напруження,
- жовчного міхура - з ненавистю,
- кишечника - нервозністю, з нападами паніки,
- жовчного міхура - з ненавистю,
- шлунок страждає від частого хвилювання,
- на дихальну систему - скорбота, печаль,
- на нирки згубно діє страх,
- на серцево - судинну - схильність до створення конфліктних ситуацій, образливість.
Щоб боротися з емоційними проблемами, Аюрведа пропонує наступні напрямки:
1. Шлях філософії - Коли людина пізнає істину, вивчаючи науки.
2. Шляхом самоконтролю над своїми розумом і почуттями.
3. Шляхом любові, яким слід більшість духовних традицій.
Згадуючи про важливість питання харчування, необхідно зупинитися на такому понятті як "раса", Що в перекладі з санскриту означає"смак".
Аюрведа виділяє 6 смаків:
• 4 класичних - кислий, солодкий, гіркий, солоний і
• 2 додаткових - терпкий і гострий.
Кожен з цих смаків пов'язаний з окремим емоційним станом людини, може впливати на його стан як позитивно, так і негативно: наприклад при безграмотному використанні або зловживанні.
• солодкий смак дає такі емоції, як радість, задоволення, але при зловживанні може проявитися схильність до ліні, небажання вирішувати проблеми;
• солоний - Найчастіше викликає схильність відчувати насолоди, але при зайвому вживанні людина буде схильний до гедонізму;
• Кислий смак стимулює різного роду діяльність, але при частому вживанні дає такі емоції, як образа і заздрість;
• Горький - Дає відчуття легкої незадоволеності, яка стимулює до дії, тонізує, але зворотна сторона - почуття прикрості;
• Гострий смак при зайвому вживанні може викликати гнів;
• терпкий смак - Почуття страху.
Залежно від того, в якому емоційному стані знаходиться людина, виникає бажання вживати продукти того чи іншого смаку.
Тому можна визначити, які смаки корисні тій чи іншій людині, а які - не дуже.
Три типи конституції людини як основа аюрведических знань
У Аюрведе виділяється три типи психофізіологічної конституції людини. Для кожного з цих типів розробляється своя система харчування. У реальному вигляді ці типи конституцій зустрічаються досить рідко. Конституція визначається здебільшого психоемоційними проявами і антропометричними даними. Виділяються два крайніх типу: люди, схильні до повноти і люди, схильні до худорби. Перші на санскриті називаються - "капха" (слиз), другі - "вата" (вітер). Проміжний тип називається "питта" (жовч). Ця термінологія була використана ще самим Гіппократом, коли він створював своє вчення про темпераменти - флегматик, холерик і т.д.
Кожен з цих типів має схильність до розвитку певних негативних і позитивних якостей, схильність до різних емоцій. Наприклад,
• люди вата - Типу схильні відчувати страх, нервозність, але при цьому зазвичай повні ентузіазму. Їм потрібно обмежувати гіркий, терпкий і гострий смаки і більше включати в раціон кисле, солоне і солодке.
• Представники питта - Типу частіше відчувають ненависть, гнів, ревнощі, але при всьому цьому одна з позитивних рис - це працьовитість. Їм потрібно обмежувати кислий, гострий і солоний смаки. Це не означає, що потрібно зовсім відмовлятися від якихось продуктів, просто потрібно намагатися зробити так, щоб раціон харчування був збалансованим у смакову співвідношенні.
• Капха - Тип найбільше схильний до розвитку жадібності, заздрості і ліні, але при цьому здатний на відданість і досить сильну любов. Людям цього типу бажано не захоплюватися кислим, солоним і солодким, а вживати більше гіркий, гострий і терпкий смаки.
Кожен з цих типів схильний до виникнення конкретних захворювань. Наприклад,
• вата - Хворобам кістково-суглобового апарату і до нервових розладів,
• Пітта - До захворювань печінки, тонкого кишечника і жовчного міхура,
• Капха- До захворювань легенів.
Якщо харчування підсилює прояви цієї конституції, то з'являється схильність до захворювань.
Яким чином можна попереджати хвороби?
- По-перше, покращувати емоційний фон.
- По-друге, дотримуватися правильного режим дня і харчування.
- По-третє, використовуючи фіторецептури, Які зміцнюють імунну систему, нормалізують діяльність травної, нейроендокринної та інших систем організму.
Вважається, що
• в ранковий час найбільш корисні продукти, які мають більше солодкого смаку. Це молочні продукти, мед, оброблені овочі, фрукти. несприятливо позначається вранці вживання більшості зернових продуктів і бобових, так як вони починають перетравлюватися не раніше 10 годин. Виняток становить тільки гречка. Враховуючи всі місцеві особливості, сніданок має припадати на час з 7 до 8.30. Вранці, звичайно, корисно поїсти трохи солодкого, але пізніше солодке є в основному шкідливо.
• Найщільніший прийом їжі - обід - Має припадати на полудень, з 12 до 13.30, коли починається найбільша активність травної системи. Рекомендується вживати важку їжу - зернові культури, бобові. Також можна кисломолочні, горіхи, овочі, зелень. небажано вживати солодке.
• Вечеря найкраще робити раннім, в ідеалі приблизно з 18 до 19.30. Вживання важких продуктів ввечері може привести до каменеутворення в організмі та іншим патологій. Краще, Якщо він буде складатися з тушкованих овочів і кисломолочних продуктів. Від солодкого на вечерю намагайтеся відмовлятися.
• Прямо перед сном на ніч можна вживати тільки гаряче молоко, додаючи в нього дрібку мускатного горіха, кардамону або трохи меду.
Яка людина може вважатися цілком здоровим з точки зору Аюрведи? Наше розуміння здоров'я збігається із тлумаченням сучасною медициною. За визначенням ВООЗ (Всесвітньою організацією охорони здоров'я) здоров'я - цей стан психічного, фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не просто відсутність хвороб.
Аюрведа також вважає, що, якщо при фізичному здоров'ї у людини є психічні, духовні чи соціальні проблеми - він також не здоровий. Нездоровий і та людина, що погано адаптується в суспільстві, той, хто не вміє контролювати і справлятися зі своїми емоціями, хто не може відповісти сам собі на запитання: "Для чого я живу?"
Взагалі слово "лікар" походить від давньоруського "брехати", тоді це означало "говорити". Це фахівець, який не тільки лікує, але і каже, вчить свого пацієнта. Лікар - учитель. Його завдання - направити пацієнта на той шлях, який допоможе йому позбутися проблем, щоб далі людина сам пішов цим шляхом. Аюрведа як у профілактиці, так і в лікуванні захворювань спирається, насамперед, на спосіб життя пацієнта.
Їжа повинна точно відповідати індивідуальним особливостям кожної людини, її станом здоров'я і віком. Також дуже важливий і режим дня, особливо - час обіду чи вечері. Для регулювання психоемоційного стану потрібна "Терапія розуму", Про три шляхи яку ми вже говорили. Людина повинна займатися своєю духовним самоусвідомленням, Контролюючи тим самим свій емоційний стан.
Всім людям слід зрозуміти: здоров'я залежить тільки від них самих. Аюрведа ні в якому разі не панацея, вона лише покажчик шляху. Аюрведичний лікар може розповісти, який режим дня вести, як правильно харчуватися, як регулювати емоційний стан, які фітозбори приймати для лікування, а все інше - справа самої людини. Якщо він буде виконувати тільки те, що подобається, успіху він не доб'ється або доб'ється наполовину. Тому, в будь-якому випадку, відповідальність за здоров'я завжди лежить тільки на самій людині.
В Київському центрі Фунготерапії, біорегуляції і Аюрведи ведуть прийом кваліфіковані лікарі нетрадиційної медицини. Вартість консультації 300 гривень. Історії хвороб і результати лікування ви можете переглянути за цим за посиланням.
Записатися на прийом ви можете за телефонами: (097) 231-74-44, (050) 331-74-44, (063) 187-78-78, +38 (098) 583-85-85 (Viber), +38 (093) 688-25- 88 (WhatsApp, Telegram) e-mail:Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. У вас повинен бути включений JavaScript для перегляду.