Здорове харчування
Лікувальні гриби та зниження ваги
Система зниження ваги «Ямакіро»
Корисні поради або це треба знати
- Правила харчування
- Не всякий хліб корисний
- Несумісні харчові комбінації
- Вода
Про грибний дієті
Застосування хлорофілу в терапії онкології
Практичні рекомендації з лікувального харчування при онкологічних захворюваннях
З приводу цілісного здоров'я і дієти є багато протиріч щодо сумісності продуктів. Серед людей наростає занепокоєння щодо дієти, і замішання через великої кількості протиріч.
Аюрведа, Стародавня наука зцілення, пропонує логічний і науковий підхід для визначення правильної дієти, заснованої на конституції індивідуума. Vata, pitta і kapha; tri-dosha, є елементами, які складають індивідуальну конституцію. Цей підхід вельми відрізняється від "традиційного" уявлення про збалансованої дієти, що пропонує їсти щодня певну кількість продуктів основних груп; м'яса, молочних продуктів, плодів, зерна і овочів.
Згідно аюрведичний першоджерел, така схема є недостатньою, щоб вивести нас на шлях доброго здоров'я.
У Аюрведичній літературі описані п'ять типів харчових порушень:
- Кількісний дефіцит їжі. Це означає недоїдання через недостатню кількість їжі, що з'їдається і також голодування.
- Якісний дефіцит їжі. Це включає неправильні комбінації продуктів, які ведуть до виснаження, токсичним станів і нестачі необхідних поживних речовин.
- Якісне та кількісне "переїдання". Це включає в себе емоційне переїдання, яке може закінчитися ожирінням і (або) високим холестерином, який може вести до артеріальної гіпертензії, серцевих нападів або паралічу.
- Токсини в їжі. Деякі продукти і харчові комбінації ведуть до токсемії і до деяких травним порушень.
- Продукти, що не підходять до індивідуальної конституції можуть викликати природний опір і викликати хворобу.
Ці п'ять факторів близько пов'язані з силою Агні (вогнем травлення). Є чотири типи Агні:
- VISHAMA AGNI. Через надлишок Вата-доши вогонь травлення стає «зіпсованим», викликаючи нерегулярний апетит, диспепсію і гази. Емоційно це може виникати з неспокою, ненадійності, побоювань, страхів і з неврологічних або психічних проблем.
- TIKSHNA AGNI. Пітта-доша відповідальна за цей тип порушення Агні. Це може викликати посилений обмін, підвищену кислотність, печію і гіпоглікемію провідним до запальних хвороб.
- MANDA AGNI. Через надлишок Капхи сповільнюється метаболізм, виникає надлишок ваги, алергії і застійні хвороби.
- SAMA AGNI. Цей тип Агні - результат збалансованого Трідоша. Людина, яка має цей тип Агні, може є майже всі типи продуктів без труднощів. Перетравлення, всмоктування і спорожнення йде нормально.
Дієтолог повинен уміти побачити тип Агні при створенні дієти для пацієнта.
Згідно Аюрведе, кожен продукт має власний смак (rasa), енергію зігрівання або охолодження (virya) і смак після перетравлення (vipak). Коли два або три різних продукту різного смаку, енергії і після смаку об'єднані разом, Агні, може перевантажитися, ферментативна система вийде з ладу і все закінчується утворенням токсинів в травній системі. У той же час як стан Агні в значній мірі визначає добре або погано продукти перетравлюються, так і харчові комбінації мають велику важливість. Коли продукти різні за смаком, властивостями зігрівання або охолодження, і пост-травному впливу з'їдені разом, Агні буде уповільнений. Їжа тоді може залишитися в шлунку на сім - вісім годин. Ті ж самі продукти, з'їдені окремо могли б добре стимулювати Агні, перетравитися швидше і навіть, допомогти спалити Аму (сміття). Таким чином, згідно з Аюрведе, потрібно їсти згідно з конституцією і їсти плоди, крохмалі, білки і жири окремо в різний час дня. Об'єднання продуктів неналежним чином може призвести до диспепсії, бродінню, гниття і формуванню газів. Це стан, якщо триває довго, може привести до токсемії і різних хвороб. Наприклад, поїдання бананів з молоком може пригнічувати Агні, змінювати кишкову флору, створювати токсини і може викликати синусити, застуду, кашель і алергії.
Деякі основні концепції несумісності продуктів харчування:
Уникайте їсти молоко або йогурт з кислими плодами і цитрусовими. Уникайте їсти фрукти разом з картоплею або іншими крохмалистими продуктами. Фруктоза (і інші цукру) перетравлюється швидко, в той час як крохмаль довгий час. В цьому випадку цукор нормально не переварити. Уникайте є дині та інші продукти разом. Диня швидко перетравлюється, а зерновим і молочним потрібна більша кількість часу. Така комбінація засмутить шлунок. Дині повинні бути з'їдені окремо. З медом ніколи не можна готувати. Мед перетравлюється повільно коли нагрітий вище 80 С і його молекули стають клеєм, який міцно приклеюється до слизистих мембран і забиває тонкі канали, виробляючи токсини. Чи не нагрітий мед - нектар. Нагрітий - отрута.
М'ясо і молоко не сумісні ні одночасно, ні нарізно. Вони протидіють один одному і виробляють Аму. Молоко згортається в шлунку і вимагає великої кількості часу для перетравлення. З цієї причини Аюрведа не радить пити молоко з кислими плодами, йогуртом, сиром.
Аюрведа наполягає, щоб холодна вода не приймалася протягом або після їжі, оскільки це уповільнює Агні і перетравлення. Пиття теплої води, протягом прийому їжі, допомагає травленню. Під час їжі потрібно належним чином пережовувати їжу, щоб пом'якшити її повністю змішати зі слиною. Можна закінчувати їжу, випиваючи склянку Ласси. Для цього змішайте чотири чайних ложки кислого йогурту з двома пучками імбиру, порошком кмину і половиною склянки води.
Тільки третина шлунка повинна бути заповнена продовольством, третина рідиною і третина повинна бути залишена порожньою. Це допоможе в належному перетравленні і також дає ясність розуму.
Несумісність продуктів харчування
Молоко
Сиром динею М'ясом Рибою Бананами Кислими Плодами Kitchari Хлібом, що містить дріжджі, вишнею
дині
Крохмаль Зерна Смажене Сир
крохмалі
Банан Молоко Хурма
мед
Ghee (в рівних розмірах) Нагрівання або кухня з медом.
Редька (редиска)
Ізюм Банан Молоко
Пасльонові, (Картопля, Помідор, Баклажан, Перець)
Огірок Диня Молоко Йогурт.
Йогурт
Молоко Кислі плоди Дині Риба М'ясо Спиртні напої Манго Сир Крохмаль
Mango
Огірки Сиру Йогурти
Кукурудза
банани Ізюм
лимон
Помідори Огірки Молоко Йогурт
Вищезазначені принципи по несумісності продуктів харчування ні в якому разі не вичерпний список. Також потрібно пам'ятати, що належна дієта повинна розглядати харчову цінність, конституцію, сезони, вік і стан хвороби.
В Київському центрі Фунготерапії, біорегуляції і Аюрведи ведуть прийом кваліфіковані лікарі нетрадиційної медицини. Вартість консультації 300 гривень. Історії хвороб і результати лікування ви можете переглянути за цим за посиланням.
Записатися на прийом ви можете за телефонами: (097) 231-74-44, (050) 331-74-44, (063) 187-78-78, +38 (098) 583-85-85 (Viber), +38 (093) 688-25- 88 (WhatsApp, Telegram) e-mail:Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. У вас повинен бути включений JavaScript для перегляду.