Досягнення нанотехнологій дозволяють синтезувати такі хімічні сполуки, отримання яких за допомогою класичних хімічних реакцій або взагалі неможливо, або дуже проблематично. Так, сучасними вченими було створено пріоритетний напрямок в нанотехнології, за допомогою якого отримані карбоксилати харчових кислот навіть таких мало що вступають в реакції благородних металів, як золото і срібло (цитрати, сукцинат і Аскорбинат срібла і золота), і надзвичайно хімічно чисті карбоксилати основних харчових кислот біогенних металів (цинку, магнію, марганцю, заліза, Міді, кобальту, молібдену і ін.). Окремо слід відзначити одержання в формі цитрату такого важливого мікроелемента, як цинк. Дефіцит цього мікроелемента в харчуванні населення посилюється з кожним роком, безпосередньо загрожуючи здоров'ю населення різних країн, перш за все дітей, і вже став предметом заклопотаності міжнародних медичних та громадських організацій. Саме нанотехнології дозволили отримати цитрат цинку з надзвичайно високою хімічною чистотою (99,98%) і біодоступністю (10 разів більше ніж в неорганічної сполуки). Отримання зазначених карбоксилатов базується перш за все на унікальних можливостях електроімпульсної аквананотехнологіі отримувати чисті і дуже активні реакційні наночастинки металів. Оскільки при отриманні зазначених карбоксилатов були безпосередньо застосовані нанотехнології, вони були названі «Нанокарбоксілатамі».
Отримання «нанокарбоксілатов» здійснюється в два етапи. На першому - отримують водний колоїдний розчин наночастинок мікроелементів за допомогою електроімпульсної аквананотехнологіі. Унікальні за комплексом факторів можливості електроімпульсної нанотехнології обумовлені, перш за все, базуванням цієї нанотехнології на новому фізичному явищі самоконцентрації енергії в локальних мікрооб'ємах провідника, який поміщений в пружну кавітуючими середу, і який знаходиться в електричному ланцюзі з розрядними проміжками. Маючи свої власні характерні особливості, нове фізичне явище самоконцентрації енергії проявляється, зокрема, через послідовність відомих фізичних ефектів, які знаходяться між собою в причинно-наслідкового залежності - результаті прояви нового фізичного явища, а саме:
- вибухова електронна емісія з локальних ділянок поверхні металевих гранул (Ектон академіка Г. А. Місяць)
- ударне стиснення локальних обсягів металу в приповерхневих шарах металевих гранул;
- поліморфний перехід (перекристалізація) локальних обсягів металу в приповерхневих шарах металевих гранул;
- вибух локальних обсягів металу в приповерхневих шарах металевих гранул;
- сублімація локальних обсягів металу випливає з металевих гранул;
- електроерозія локальних ділянок поверхневих шарів металевих гранул;
- кавітація по всьому об'єму діелектричної рідини, що містить металеві гранули;
- сонолюминесценция по всьому об'єму діелектричної рідини, що містить металеві гранули;
Найважливішою особливістю електроімпульсної нанотехнології, заснованої на сукупності вищевказаних фізичних явищ, є можливість отримання з її допомогою наночастинок як в аморфному, так і кристалічних стані з поверхневим електричним зарядом зі знаком «мінус». Такі наночастинки відрізняються в порівнянні з отриманими іншими способами надвисокої активністю. Практично такі наночастинки отримують ерозійно-вибуховим диспергированием поверхні металевих гранул, що знаходяться в діелектричній рідини, наприклад, в деионизированной воді. При проходженні через ланцюжки металевих гранул імпульсів електричного струму, в яких енергія імпульсів перевищує енергію сублімації випареного металу, в точках контактів металевих гранул один з одним виникають іскрові розряди, в яких здійснюється вибуховий диспергування металу. Розплавлені розлітаються наночастинки мають сферичну форму і швидко охолоджуються в рідини з фіксацією аморфного стану поверхневого і приповерхневого шару, який додає наночастицам нові фізичні властивості.
Кристалічний і аморфний стан тіла розрізняються за такими своїми фізичними властивостями, як розчинність, температура плавлення, твердість, питома вага. Тіла в аморфному стані мають більш низькі температури плавлення, меншу питому вагу і меншу твердість, вони легше розчинні і доступні дії хімічних агентів.
Поверхневий електричний заряд зі знаком «мінус» виникає в процесі ерозійно-вибухового диспергування поверхні металевих гранул електричними розрядами в діелектричній рідини. Це здійснюється за рахунок явища електронної емісії, що виникає при вибухах локальних ділянок металевих гранул, де утворюються нові поверхні, які мають властивість випускати потік електронів. Емісія електронів є результатом високої щільності зарядів новоутворених поверхонь. При поділі поверхонь в процесі руйнування матеріалу металевих гранул, здійснюється поділ різнойменних зарядів, що призводить до утворення в областях розривів речовини електричного поля напруженістю до 10 в сьомий ступеня В / см. Таке електричне поле вириває електрони з поверхні матеріалу. В цілому, фізичне явище електронної емісії призводить до того, що наночастинки, перебуваючи в потоках електронів, набувають поверхневий електричний заряд зі знаком «мінус». При цьому поверхневий електричний заряд наночастинок в потужних потоках електронів пропорційний розміру наночастинок, оскільки різні за розміром наночастинки отримують заряд в потоках електронів приблизно однієї щільності. На додаток, сферична форма наночастинок дозволяє отримати при електризації високий і рівномірний електричний заряд на їх поверхні.
Після отримання високоактивних наночастинок на другому етапі отримують власне нанокарбоксілати в наслідок реакції прямої взаємодії цих наночастинок з харчової карбоновою кислотою. Оскільки в число реагентів не входить ніякі інші речовини, наночастинки повністю беруть участь в хімічній реакції освіти солей карбонових кислот, в результаті чого утворюється продукт високої хімічної чистоти і, що особливо важливо, не містить реакційноздатні наночастинок. Збагачення ж харчових продуктів мікроелементами саме у вигляді пов'язаних з'єднань - нанокарбоксілатов, а не вільних наночастинок цих металів знімає одну з дуже важливих і, на нашу думку, цілком обґрунтованих проблем, яка інтенсивно обговорюється - можливих ризиків для здоров'я людей при використанні в продуктах харчування високо реакційноздатних і мало контрольованих наночастинок, властивості яких постійно змінюються з плином часу і зміною середовища.
При одночасному використанні декількох нанокарбоксілатов харчових кислот біогенних металів з'являються нові можливості для комплексного збагачення харчових продуктів мікроелементами. Такі мікроелементні комплекси можуть бути використані для збагачення різних харчових продуктів. Біогенні метали з таких комплексів швидко і ефективно засвоюються живими організмами як життєво необхідних мікроелементів. При цьому збільшується біологічна цінність харчових продуктів і харчова щільність раціону.
В Київському центрі Фунготерапії, біорегуляції і Аюрведи ведуть прийом кваліфіковані лікарі нетрадиційної медицини. Вартість консультації 300 гривень. Історії хвороб і результати лікування ви можете переглянути за цим за посиланням.
Записатися на прийом ви можете за телефонами: (097) 231-74-44, (050) 331-74-44, (063) 187-78-78, +38 (098) 583-85-85 (Viber), +38 (093) 688-25- 88 (WhatsApp, Telegram) e-mail:Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. У вас повинен бути включений JavaScript для перегляду.