асафетида - це порошок або сильно пахнуть шматки смоли з легко впізнаваним запахом відразу пробуджує величезний інтерес у будь-якого, хто її бачить. Її запах різкий і пряний, що чимось нагадує запах цибулі або часнику, які, однак, не можуть замінити асафетиду по її властивостям.
У асафетиди є багато інших імен - Хінг (хінді), бадхіка (санскрит), Хілт і халтіта (арабська), аптечне назва - камедь кореневища ферули (Fегuа asafoetida), англійською - Asafetida, Asafoetida, GiantFennel, Devil'sDung, StinkingGum, Foodоf theGods. По-русски набір імен теж великий: Ілан, ферула смердюча, смола смердюча, поганий дух, чортів кал, асмарток, Хілт, смердючий палець, а також смердюча камедь (так її називали на Русі ще в петровські часи).
Асафетида - це ароматична смола коренів рослини з екзотичного дикого багаторічного рослини сімейства зонтичних, що росте в центральній Азії (Іран, Афганістан), а також в Індії в області Кашміру і Гімалаїв.
У VI столітті до н.е. асафетида була завезена на територію Північної Африки, де спочатку поширилася, але потім (у другій половині 1 століття нашої ери) була по-хижацькому винищена через великий попит на неї. Стародавні греки і особливо римляни високо цінували цю екзотичну пряність за лікувальні властивості і за пікантний гострий смак, який вона надає їжі. Купці доставляли її на ринки Європи з країн Середнього Сходу. Під час військових походів римляни харчувалися сочевичної юшкою, яка хоч і дає багато енергії, але викликає здуття живота. Асафетида стала справжнім порятунком для солдатів, допомагаючи їм не втратити бойовий дух.
Але хоча вона була досить популярна в Римській Імперії, та й в Росії її добре знали, але скоріше не як спецію, а як ліки. Однак в більш пізній період вона стала практично невідомою на як на Заході, так і в східній Європі.
Видобуток асафетиди - трудомісткий і тривалий процес, що розтягується іноді на два-три місяці. Навесні, коли рослина починає цвісти (зазвичай десь в середині квітня збирачі асафетиди відправляються в гори, на безплідні скелясті осипи. Для збору придатне рослина, яка досягла принаймні п'ятирічного віку (корінь повинен дозріти). Знайшовши відповідне рослина, виривають навколо нього лунку , обривають вихідні від кореня сухе листя, розчищають волокна покривають верхівки коренів. Після цього коріння знову прикопують пухкою землею, закривають сухими листям, зверху прикривають каменем або брилою сухої землі. Через 30-40 днів, тобто у другій половині травня, коріння знову оголюють і горизонтально зрізують верхню частину кожного кореня, трохи нижче місця, з'єднання його з листям. З зрізу виступає білий (буріючі на повітрі) молочний сік. Щоб захистити його від сонячних променів і пилу, над зрізом роблять невелике покриття в формі куреня. Через кілька днів загусла смолу збирають і роблять новий зріз.
Цю операцію повторюють до тих пір, поки з кореня не перестане сочитися сік. Одна рослина дає від 900 до 1300 грамів смоли. Потім смолу висушують на сонці і розтирають в порошок, змішуючи з рисової або пшеничним борошном, щоб запобігти її злипання. Також ця процедура дозволяє пом'якшити гострий запах асафетиди.
При звичайній літній температурі асафетида в смолі м'яка, як віск, у міру підвищення температури вона робиться все м'якше і еластичнішою. На холоді ж вона стає крихкою і легко подрібнюється в порошок.
В Індії можна купити асафетиду в чистому вигляді: це зерна різної величини, пов'язані між собою липкою масою з дуже різким запахом. Особливістю аромату асафетиди є його підвищена летючість, здатність як 6и просочувати собою все: повітря, стіни, одяг, посуд. Через це асафетиду необхідно тримати герметично закритою.
Використання в Аюрведе
Асафетида має безліч цілющих властивостей. Гостра, гірка і "гаряча" за властивостями, асафетида впливає на травну і кровоносну системи. Її активні речовини стимулюють травлення, є ароматичним тоніком, вітрогінну, відхаркувальну засобом. Вона збільшує питту, і знижує вата і капха-доши. Допомагає власникам слабкого або хворого шлунка перетравлювати їжу. Асафетида також виліковує від нетравлення шлунка при переїданні. Вона настільки ефективна, що з її допомогою можна вилікувати від нетравлення шлунка навіть кінь, тому її використовують навіть в ветеринарії, де вона допомагає також проти кишкових і шкірних паразитів. Пряність - могутній стимулятор травлення. Лікарський порошок на основі асафетиди - Хінгваштак чурна - в Індії найпопулярніший засіб при нетравленні.
* Володіючи "гарячим" смаком, асафетида розпалює вогонь травлення, виліковує відрижку і гази, підвищує апетит і тонізує організм, підвищуючи розумову і фізичну активність.
* Жене стрічкових черв'яків з шлунково-кишкового тракту.
* Найсильніше антимікробну і бактерицидний засіб.
* Лікує хвороби шкіри, диспепсію, простудні захворювання і деякі інші хвороби.
* Всього лише додаючи асафетиду в страви як спецію можна позбутися від поліартриту, радикуліту, остеохондрозу. Вона відновлює гормональні функції надниркових і статевих залоз, заспокоює нервову систему. При болях в животі, в суглобах і артритах прикладають у вигляді пасти зовнішньо.
* Рекомендується при гінекологічних захворюваннях, статевому безсиллі, запізнілих і болісних менструаціях, полегшує болі і знімає спазми. Рекомендується жінкам в післяпологовий період, оскільки асафетида покращує травлення і діє як тонізуючий засіб.
* Для лікування мігрені (головного болю) вона є одним з найкращих засобів. Для цього треба зробити суміш з однієї частини асафетиди, однієї частини камфори і однієї восьмої частини Муска. З цієї суміші готуються пігулки вагою 250 мг. П'ється по одній пігулці з гарячою водою в міру необхідності.
* Якщо пити асафетиду в гранатовому соку, це допомагає при розриві м'язів і від болю в нервах, викликаних спазмами або паралічем.
* Починається, катаракту лікує у вигляді мазі з медом.
* Розчиненого у воді і повільно випита моментально прочищає голос і допомагає при хронічній шорсткості горла.
* Протистоїть отрут у вигляді розчину або мазі з оливковою олією.
* Прикладається до місця укусу скаженою собаки, змії скорпіона або каракурта.
* Асафетида є протидією опіуму. Для цього її необхідно вживати в дозі, рівній дозі прийнятого опіуму - нейтралізує наркотичний ефект.
* Біль в животі зніме, якщо розчинити в гарячій воді, намочити тканину і прикласти на живіт.
* Біль в животі проходить якщо заварити 1 чайну ложку рівних частин меленого кардамону, фенхеля і асафетиди на 1 склянку окропу.
* При лікуванні коклюшу, астми та бронхіту змішайте щіпку асафетиди з 2 чайними ложками меду, 1 / 4 чайної ложки соку білої цибулі. Приймати 3 рази в день.
* Вдихання запаху смоли асафетиди запобігає нападам істерії.
* Невеликий шматочок смоли, підвішений на шию дитині заспокоїть і захистить його від багатьох інфекційних хвороб.
* При дитячої істериці заспокоїть клізма, приготовлена з щіпки асафетиди на півсклянки води.
* При безплідді, загрозу викидня, болісних менструаціях і білях пучку асафетиди підсмажити в топленому маслі, змішати з 0,5 склянки козячого молока і 1 чайною ложкою меду. Приймати З рази в день протягом місяця.
* Від зубного болю допомагає, якщо розчинити асафетиду в половині чайної ложки лимонного соку, нагріти і в ватним тампоном покласти на зуб.
* При ангіні допомагає у вигляді полоскання, яке готується з щіпки асафетиди і 0,5 чайної ложки куркуми на склянку теплої води.
Примітка. У випадках, коли не зазначена конкретна дозування, асафетиду слід приймати в невеликих кількостях (не більше 1 / 4 чайної ложки порошку). Для чистої асафетиди дозування вдвічі менше.
Протипоказання: у великих кількостях при високій температурі, під час вагітності, підвищеній кислотності, кропивниці та висипки.
Використання в кулінарії
Асафетида допомагає засвоєнню рослинного білка і запобігає скупченню газів, а тому часто використовується в стравах з гороху, квасолі, інших бобових і таких овочів, як картопля, капуста, морква та інші, які також викликають рясне виділення газів. Асафетида завжди вживається в дуже малій кількості і, як правило, перед тим, як додати в блюдо, її обсмажують в олії. Досить щіпки асафетиди, щоб надати апетитний аромат будь-яким смаженим закусок, страв з овочів і рису, а також супів, вінегретів і салатів. Особливо широко вживається асафетида з рисом як самостійно, так і в поєднанні з іншими прянощами. При цьому різкість і неприємні відтінки запаху асафетиди значно пом'якшуються. Вона має специфічний смак і має лікувальні властивості. За смаком асафетида дещо нагадує часник і з успіхом може замінити його в овочевих стравах. Ще недавно асафетиду вважали виключно азіатській пряністю. Але зараз вона стає все більш популярною і в Європі. Шеф-кухарі в кращих ресторанах починають активно її використовувати, оскільки крім згаданих властивостей, вона надає стравам часниково-цибулевий аромат без збереження у з'їв це блюдо специфічного запаху з рота, як після вживання часнику та цибулі. Брамани в Індії, що не вживають часник і цибулю в їжу через їх несприятливого впливу на свідомість (цибуля викликає бажання, а часник - гнів), використовують саме асафетиду.
Найцікавіше в тому, що хоча спочатку асафетида може вам не сподобатися, але потім, швидше за все, ви її дуже полюбите. Тому просто спробуйте приготувати кілька страв з асафетідой і, цілком ймовірно, що ви з готовністю, звільніть для неї місце на своїй кухонній полиці!
Суп з гороху з овочами
0,5 чашки гороху (краще маш, але підійде і звичайний),
6 чашок води,
1 чашка нарізаних помідорів,
0,5 чашки дрібно нарізаної моркви,
2 ст. л. рослинного масла,
0,25 ч. Л. асафетиди,
0,5 ч.л. насіння коріандру, дрібку сухого імбиру, сіль.
Зварити горох до готовності. Додати помідори, морква. Окремо розігріти масло, додати в нього прянощі і вилити суп, коли овочі размягчатся. Перед подачею на стіл посипати зеленню петрушки і кропу.
Раджма
1 чашка червоної квасолі,
4 чашки води,
3 ст. л. топленого масла,
0,5 л кефіру або йогурту,
1 / 4 ч. Л. асафетиди,
0,5 ч.л. куркуми, сіль.
Квасоля зварити до готовності. У казані розігріти масло, покласти прянощі і залити кефіром або йогуртом. Додати готову квасолю і тушкувати ще 15-20 хв.
пряні тости
Скибочки хліба обсмажити в невеликій кількості олії з дрібкою асафетиди і кардамону.
Квасоля на швидку руку
1 банка консервованої (або відвареної) квасолі,
1 ст.л. рослинного або топленого масла,
1 ч. Л. насіння коріандру, щіпка асафетиди,
1 щіпка кумина і імбиру.
Відкрити квасоля, промити (або зварити). Розігріти масло, додати прянощі, а потім квасоля. Перед подачею посипати рубаною зеленню і полити соком лимона. Приготування займає 3-4 хв.
Придбати асафетида ви можете в інтрнет магазині Київського центру фунготерапии, біорегуляції і аюрведи
В Київському центрі Фунготерапії, біорегуляції і Аюрведи ведуть прийом кваліфіковані лікарі нетрадиційної медицини. Вартість консультації 300 гривень. Історії хвороб і результати лікування ви можете переглянути за цим за посиланням.
Записатися на прийом ви можете за телефонами: (097) 231-74-44, (050) 331-74-44, (063) 187-78-78, +38 (098) 583-85-85 (Viber), +38 (093) 688-25- 88 (WhatsApp, Telegram) e-mail:Ця електронна адреса захищено від спам-ботів. вам нужно увімкнуті JavaScript, щоб Побачити ее.