Хто з нас не хоче мати міцний імунітет, протистояти хворобам, бути здоровим і енергійним, Відрізнятися хорошою пам'яттю, мати здорове волосся, нігті, шкіру і взагалі бути в доброму здоров'ї і прекрасному настрої? Звичайно ж ніхто. Багато хто прагне досягти бажаного прогулянками на свіжому повітрі, заняттями в спортзалах, відмовою від шкідливих звичок, застосуванням різноманітних очисних процедур, правильним харчуванням. Безперечно, все це заслуговує на увагу і схвалення. Але далеко не всі замислюються про значення у всіх процесах нашого організму життєво важливих мікроскопічних частинок деяких речовин, які називаються мікроелементами.
Сучасні дослідження виявили найважливішу роль мікроелементів, як факторів, які суттєво впливають на обмінні процеси в організмі, а деякі з них визнані абсолютно необхідними для найважливіших процесів життєдіяльності людини. Макро- і мікроелементи забезпечують злагоджену роботу всіх систем організму. Їх брак або повна відсутність можуть призвести як до серйозних захворювань, так і до загибелі організму.
На сьогодні дефіцит мінеральних речовин і вітамінів (мікронутрієнтів) в харчуванні населення планети визнаний проблемою світового рівня. Це явище характерне для всіх країн - від Африки і Азії до Європи і Америки. За визначенням експертів ВООЗ, дефіцит мікронутрієнтів стане головним кризою в харчуванні населення Землі в ХХI столітті.
На забезпечення населення харчовими речовинами і, в першу чергу, мікронутрієнтів, які організм людини не синтезує і повинен отримувати щодня в готовому вигляді з їжею, істотно впливають зміни, що відбулися в харчуванні та способі життя сучасної людини. У більшості населення відзначається монотонізація раціону, втрата його різноманітності, зведення до вузького стандартного набору кількох основних груп продуктів і готових страв, різке зменшення споживання свіжої рослинної їжі, яка відіграє провідну роль у забезпеченні раціону вітамінами і мінеральними речовинами. Все частіше дорослі і діти харчуються поза домом і споживають їжу по системі «fast-food», яка містить більше калорій, цукру, жирів, але їй суттєво не вистачає мінеральних речовин і вітамінів. В результаті раціон сучасної людини покриває енерговитрати, але не забезпечує норми незамінних харчових речовин - найважливіших мінералів і вітамінів. До того ж спроби виробників здешевити свою продукцію за рахунок нехарчових інгредієнтів (харчових добавок) призводить до суттєвих якісних (вірніше - неякісним) змін складу харчових продуктів і розвитку, перш за все, мікронутрієнтного дефіциту в раціоні харчування всіх верств населення, в тому числі дітей дошкільного та шкільного віку.
Це призводить, в першу чергу, до розвитку так званого «прихованого голоду», а саме дефіциту мікронутрієнтів: мінеральних речовин і вітамінів. Очевидно, такий стан не може не впливати на здоров'я населення. Тим більше, що при сучасному способі життя людини з великими психоемоційними навантаженнями, потреба в мікронутрієнтів збільшується. У зв'язку з цим виникає необхідність збереження рівня споживання незамінних мікронутрієнтів, яка формує завдання підвищення харчової щільності раціону (food density). Вирішення цієї проблеми дуже актуально. Найбільш ефективним способом поліпшення забезпеченості населення мікронутрієнтів в загальнодержавному масштабі, шлях, яким йде більшість країн світу, є додаткове збагачення харчових продуктів мікронутрієнтів. Все це вимагає впровадження сучасних науково обґрунтованих розробок на основі новітніх технологій.
Повністю збалансувати макро- і мікроелементний склад раціону харчування сучасної людини тільки за рахунок споживання натуральних харчових продуктів сьогодні практично неможливо. Найбільш перспективний напрямок у вирішенні проблеми ліквідації дефіциту макро- і мікроелементів - збагачення мінеральними речовинами продуктів харчування щоденного масового споживання, що дозволить проводити корекцію раціону для широких верств населення. Однак при цьому виникає закономірне питання: в якому саме вигляді життєво важливі мінеральні речовини і, в першу чергу, мікроелементи, найбільш ефективні і не викликають ніяких побічних явищ при збагаченні ними продуктів харчування? Перш за все, це стосується хімічної форми мікроелементів. До цього часу збагачення харчових продуктів мінеральними речовинами, як правило, здійснювалося солями неорганічних кислот. Однак вони, за рахунок своєї малої біологічної доступності, засвоюються в організмі тільки в незначній кількості. Крім того, використання в харчовій промисловості мікроелементів в формі солей неорганічних кислот має ще одну проблему - токсичність. У зв'язку з цим дуже важливим є питання отримання нових форм мікроелементів, з більш високою біодоступністю і, як можливо, меншою токсичністю.
Реальна перспектива кардинального вирішення проблеми ліквідації дефіциту мікроелементів в харчуванні населення шляхом збагачення продуктів харчування за рахунок з'єднань з принципово новими корисними характеристиками з'явилася в результаті інтенсивного розвитку за останні роки нанотехнологій.
Вирішити цю проблему виявилося під силу українським вченим. А.М. Сердюк, акад. АМН України; М.П. Гулич, д. М. Н .; В. Г. Каплуненко, д.т.н .; М. В. Косінов, к.т.н. розробили технологію отримання розчинів наночастинок необхідних мікроелементів в з'єднанні з органічними кислотами, що відразу забезпечило високу біологічну доступність, абсолютну нешкідливість, простоту і ефективність застосування.
Досягнення нанотехнологій дозволяють синтезувати такі хімічні сполуки, отримання яких за допомогою класичних хімічних реакцій або взагалі неможливо, або дуже проблематично. Отримання карбоксилатов за унікальною технологією базується насамперед на можливостях електроімпульсної аквананотехнологіі отримувати чисті і дуже активні реакційні наночастинки металів. Оскільки при отриманні карбоксилатов були безпосередньо застосовані нанотехнології, вони були названі «Нанокарбоксілатамі».
Отримання «нанокарбоксілатов» здійснюється в два етапи. На першому - отримують водний колоїдний розчин наночастинок мікроелементів за допомогою електроімпульсної аквананотехнологіі. Після отримання високоактивних наночастинок на другому етапі отримують власне нанокарбоксілати в наслідок реакції прямої взаємодії цих наночастинок з харчової карбоновою кислотою. Оскільки в число реагентів не входить ніякі інші речовини, наночастинки повністю беруть участь в хімічній реакції освіти солей карбонових кислот, в результаті чого утворюється продукт високої хімічної чистоти і, що особливо важливо, не містить реакційноздатні наночастинок. Збагачення ж харчових продуктів мікроелементами саме у вигляді пов'язаних з'єднань - нанокарбоксілатов, а не вільних наночастинок цих металів, знімає одну з дуже важливих і, на нашу думку, цілком обґрунтованих проблем, яка інтенсивно обговорюється - можливих ризиків для здоров'я людей використання в продуктах харчування високо реакційноздатних і мало контрольованих наночастинок, властивості яких постійно змінюються з плином часу і зміною середовища.
Ознайомитися з технологією отримання нанокарбоксілатов більш детально ви можете в цій статті
При одночасному використанні декількох нанокарбоксілатов харчових кислот біогенних металів з'являються нові можливості для комплексного збагачення харчових продуктів мікроелементами. Такі мікроелементні комплекси можуть бути використані для збагачення різних харчових продуктів: безалкогольних напоїв, соків, компотів, молочних продуктів, дитячих сумішей, харчових концентратів, кондитерських і хлібобулочних виробів, цукру, солі тощо. Біогенні метали з таких комплексів швидко і ефективно засвоюються живими організмами як життєво необхідних мікроелементів. При цьому збільшується біологічна цінність харчових продуктів і харчова щільність раціону.
Отже, впровадження у виробництво харчових продуктів - карбоксилатов харчових кислот біогенних металів як мікроелементних добавок, отриманих за допомогою досягнень нанотехнології, дозволить забезпечити перехід на новий рівень їх якості та безпеки, підвищення конкурентоспроможності харчової продукції, а також створення на їх основі виробництва багатофункціональних і затребуваних харчової промисловістю комплексних мікроелементних добавок.
Таким чином, представлене нами новий напрямок у використанні останніх досягнень нанотехнологій відкриває реальні можливості для створення функціональних харчових продуктів з певним запрограмованим мікроелементного складу та необхідними корисними властивостями. Це, безумовно, має великі медико-соціальні, екологічні та економічні перспективи.
Наш центр має в своєму розпорядженні цілу колекцію нанорозчин мікроелементів, Які пройшли всі етапи технологічної стандартизації, а лікарі кваліфіковано порекомендують їх застосування, враховуючи індивідуальні особливості кожного пацієнта для зміцнення і відновлення вашого дорогоцінного здоров'я.
Всі ці препарати з мікроелементами можна придбати в нашому магазині по за посиланням
В Київському центрі Фунготерапії, біорегуляції і Аюрведи ведуть прийом кваліфіковані лікарі нетрадиційної медицини. Вартість консультації 300 гривень. Історії хвороб і результати лікування ви можете переглянути за цим за посиланням.
Записатися на прийом ви можете за телефонами: (097) 231-74-44, (050) 331-74-44, (063) 187-78-78, +38 (098) 583-85-85 (Viber), +38 (093) 688-25- 88 (WhatsApp, Telegram) e-mail:Ця електронна адреса захищено від спам-ботів. вам нужно увімкнуті JavaScript, щоб Побачити ее.